torsdag 5. januar 2017

Test: Hawken

Etter lite inspirasjon og mange uker borte fra Snuselsker-bloggen fikk jeg i dag en snusboks i hånden jeg bare måtte skrive om. Den ene, den originale, og den mest ettertraktede snusen i Norge; Hawken.

Hawken har lenge vært borte fra norske butikkhyller grunnet lovverket vi har. Forskjellen på Hawken og hvilken som helst annen snus vi har i norske butikkhyller, er at Hawken er en såkalt "dip", tobakk som har gått gjennom en fermenterings-prosess. "Norsk" snus er varmebehandlet (pasteruisert) og slipper gjennom lovverket.

Lukt:
Snusen har en distinktiv lukt av Wintergreen med et lite hint av tobakk. WG-tilsetningen er frisk og søt, og det virker som om mengden er nøye planlagt for å gi en frisk og god balanse.

Tobakk/bakeegenskaper:
Tobakken har et ganske grovt kutt og virker relativt tørr.

Jeg har full forståelse for at dette ikke er en "snus" i ordets rette forstand, men grunnet Hawken's tidligere historie i Norge pluss det faktum at dette er en snusblogg skal jeg derfor behandle dette som en snus, også på baking og bruk.

Bakeegenskapen er en av den mer spesielle sorten. Glem det jeg sa om at tobakken virket tørr, da snus-juice raskt sivet ut da "eltingen" av tobakken begynte. Hawken former seg lett til en fin liten tønne, men la fra seg en stor mengde skitt i håndflaten og fingrene. Hvite bukser anbefales derfor ikke, med mindre du har en prismaster.

Smak:
Hvis jeg skulle sammenlignet Hawken med en av "våre" snustyper som du finner i butikkhyllene her til lands, ville jeg påstått at denne er mest lik Jacobsson's WIntergreen.
Smaken er søt og fin, og wintergreen-tilsetningen overdøver smaken av tobakk.
Sukker-følelsen fra Jacobsson's finner du også her. Jeg forstår lett hvorfor "alle" ønsker denne snusen tilbake i butikkhyllene, for Hawken er en virkelig god og smakfull snus.

Nytelse:
Jeg finner ingen indikasjon på nøyaktig hvor sterk Hawken er, men jeg kan si det så langt at jeg blir godt tilfredsstilt av denne snusen og nikotininnholdet.
Snusen har en fin sviende følelse og den ligger lenge i overleppa uten å renne.

Konklusjon:
Hawken er en snus jeg lenge har drømt om å få æren av å smake. "Gamlefolket" betrakter Hawken som en Legendarisk snus, og var en av de typene som virkelig satt snusen på kartet i norge.
Innfrir hypen? Så absolutt. Hawken er suverent god og har satt standarden for hva en Wintergreen-snus skal smake.
Hawken er kanskje ikke den letteste snusen å få tak i her til lands, men Jacobsson's Wintergreen er det alternativet som ligger absolutt nærmest, i tilfelle du vil ha den ekte Hawken-smaken.

Kos deg med snusen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar