onsdag 30. mars 2016

Er snus farlig?

Diskusjonen om at snus er farlig har lenge pågått. Så nå skal jeg gi deg det endelige svaret på dette:
Ja, snus er farlig... eller?
Jeg liker ikke helt ordet "farlig" når det kommer til snus. "Helseskadelig" er heller ordet, ordet som de bruker på advarselslappene under boksa. Du kan oppnå forskjellige helseskader som skader på denna og i munnhula, samt et par andre ting.
MEN! Hvor står snusen sammenlignet med røyk? Snusen er vanvittig mye mindre farlig enn røyk. Til nå er det ikke registrert noe dødsfall av snus, annet enn at noen døde i en krangel over en snusboks. Dette kan ikke sies om røyken. Helsefordelene du får med å bytte fra røyk til snus er enorme, men husk nå på at det ikke er i så stor grad som å bytte fra røyk til en banan, Litt mer om fordelene under bildet.

Fordeler med snus framfor røyk - Ikke helsemessige
Bedre ånde:
Har du noen gang prøvd å kysse dama etter at ho har tatt seg en røyk? Det er rett og slett like ille som å spise en spiseskje aske fra peisen. Jeg skal ikke komme her og si at snus gir deg direkte god ånde, men sammenlignet med en sigarett er dette himmelen. Forskjellige smaker som Wintergreen og Frosted gir forsåvidt et bedre inntrykk enn ren tobakkssmak.
Røykeloven:
Du slipper å gå ut for å røyke. Syns ikke du det er kjekt, etter en middag på en restaurant, å sitte stille i varmen med bordet med snus i lippa og en kaffekopp i hånda? Enda trivligere er det å se på kompisen din gjennom vinduet som fryser (unnskyld ordbruken) ræva av seg i snø og sludd fordi han absolutt måtte ta seg en røyk. I det siste har de innført nulltoleranse for snus på skoler, men så var det for lærere å opprettholde dette forbudet.
Det ser ikke så dumt ut:
Greit, hvis du trykker en halv boks løssnus opp i lippa kan det se ganske dumt ut. (Bilde under). Men i forhold til en vanlig porsjonert snus som er godt plassert godt under en godt inn-snuset overleppe, hvordan ser det ut når noen sutter på en hvit pinne som brenner?


Ingen har dødd av snus enda, og dette kommer mest sannsynlig ikke til å være en hovedårsak til et dødsfall. Med mindre du kjører inn i en buss i et forsøk på å bake deg en løssnus på 120-sona mellom Oslo og Svinesund. Jeg skal ikke påstå at snus er direkte sunt, men sammenlignet med en sigarett er det betydlig sunnere. Merk: Ikke så sunt som ei gulrot.
Nedover her nå skal jeg ramse opp et par "helseskader" fra www.ung.no , og også fortelle deg hvordan du kan unngå dette:
Tannkjøtt trekker seg tilbake og munnhulen blir irritert
I leppene har du 4-6 forskjellige steder å plassere en snus. Høyre og venstre side, og potensielt i midten, både oppe og nede. Varier litt på hvor du plasserer snusen, og tannkjøtt slites ikke så fort ut.
Kreft, Bukspyttkjertelen og spiserøret er mest utsatt
Bukspyttkjertelen er i magen, og spiserøret er på vei ned mot magen. Eneste delen fra snusen som havner så langt ned i kroppen er snusjuice. Ikke svelg snusjuice. Ingen grunn til det.
Overvekt
Jeg tviler på at snusen er hovedgrunnen til at du er overvektig, hvis du har et kosthold som består av hamburgere og godteri. ung.no: Kanskje forandre litt på teksten din?
Konklusjon
Joda, snus ER helsefarlig. Men røyken er betydlig mye farligere.
Bare kos deg med snusen din du. For å si det slik, hvis snusen er det farligste du har i deg, syns jeg at du lever et godt og relativt sunt liv.
Forresten: Jeg skrev dette innlegget egentlig kun for å ha noe å skrive om. Jeg har ikke hatt noe spesielt interessant å skrive om grunnet mangel på ny snus til test, og lite inspirasjon. Det kommer helt sikkert til å være slik ei stund framover, så beklager det. Legg gjerne igjen en kommentar under hvis det er noe spesielt du vil jeg skal skrive om, eller om du vil jeg skal teste en eller annen bestemt type snus.
Kos deg med snusen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar